A është vërtet rezistente banesa juaj ndaj tërmeteve? Ja çfarë duhet të dini

Shqipëria nuk ka një përkufizim të ndërtesave rezistente ndaj tërmeteve dhe nivele më të larta sigurie nuk ekzistojnë, por ka disa hapa që mund të ndërmerrni për të siguruar që shtëpia që po blini është më e qëndrueshmja e mundshme...

 

Meqenëse vendi ynë konsiderohet se ndodhet në zonë sizmike, është e rëndësishme që ndërtuesit dhe autoritetet të sigurojnë që ndërtimi të përputhet me standardet e tërmeteve, sipas ekspertëve të fushës.

Ata që pretendojnë se ndërtojnë dhe shesin ndërtesa rezistente ndaj tërmetit thjesht nënkuptojnë se kanë ndjekur rregulloret standarde.

Ne nuk presim që ndërtesat të shemben, edhe nëse “përmbajtja” shkatërrohet, struktura duhet të mbetet e paprekur në mënyrë që ndërtesa të rindërtohet pas prishjes. Kjo do t'u mundësojë banorëve të ndërtesës të mbijetojnë. Ai quhet "parandalimi i kolapsit" në termin e projektimit dhe koncepti që ndërtuesit garantojnë kur bëhet fjalë për rezistencën ndaj tërmetit.

Teorikisht kur themi se struktura është rezistente ndaj tërmetit, duhet specifikuar "kategorinë e rezistencës, pra plotësisht funksionale, banim të menjëhershëm, sigurinë e jetës ose parandalimin e shembjes", sipas ekspertëve të fushës.

Ndërtuesit në Shqipëri deklarojnë se objektet e ngritura nga kompani serioze janë të sigurta ndaj tërmeteve. Sipas tyre, çdo objekt para se të ndërtohet ka marrë leje gjeologjike si dhe ka bërë studimin sizmik në tokën ku është ndërtuar. 

Shoqata e ndërtuesve ka qenë një nga ata që kërkuan të futeshin në Shqipëri normat europiane, eurokodet. Të cilët janë kode të unifikuara europiane që bëjnë për të llogaritur strukturat, janë më të mira dhe japin një nivel sigurie më të lartë.

Blerësit duhet të bëjnë pyetje në lidhje me sigurinë strukturore përpara se të blejnë ose marrin me qira dhe të sigurohen që premtimi i sigurisë nga tërmeti është real.

Përpara se të rezervoni një apartament, një blerës duhet të zbulojë se kush është projektuesi strukturor dhe konsulenti i tokës i projektit.

Aktet ligjore

Në janar të vitit 2020, disa muaj pas tërmetit të nëntorit 2019, parlamenti miratoi ndryshimet ligjore që i hapnin rrugën kontrollit teknik për të gjitha objektet, të cilat kanë mbi 50 vjet që janë ndërtuar, për të vlerësuar nëse janë ose jo të qëndrueshme dhe të sigurta, për të banuar apo ushtruar aktivitete publike. Sipas ligjit kontrolli do të kryhet për të gjitha ndërtimet publike ose jo publike që kanë një vlerë të paktën 10 milionë lekë, por edhe objektet publike, si kopshte, çerdhe apo shkolla.

Më pas në muajin gusht qeveria depozitoi dy projektligje të reja. Projektligji “Për planifikimin dhe zhvillimin e territorit” të ndryshuar që synon të ndalohen të gjitha ndërtimet pa leje në vend, të ndëshkohen me gjobë, konfiskim të objektit e deri në shembje të gjithë ata që shkelin lejen e ndërtimit. projektligji i dytë i miratuar ishte ai për “Disiplinimin dhe Kontrollin e Punimeve”. Ku në të dy nismat bëhet e detyrueshme lidhja e kontratës së sigurimit që nga projektuesi deri tek ndërtuesi për të gjitha godinat e reja. Të dy projektligjet janë hartuar si domosdoshmëri për të rritur sigurinë e objekteve, pas tërmeteve të vitit të kaluar. Po ashtu në vazhdim komisionet do të diskutojnë edhe ndryshimet në kodin penal, duke propozuar dënimin me deri në 15 vjet burg të ndërtuesve dhe projektueseve që abuzojnë me cilësinë e ndërtimit.

 

 

< Go back to news list

Ne menaxhojmë më shumë se 6000 prona

Keni pronë për shitje
apo për qira?

Dërgoni të dhënat tuaja
dhe agjentët tanë do t'ju
kontaktojnë menjëherë.

Plotësoni formën
  • Apartments
  • Villas
  • Offices

Harta me çmimet fiskale 2022

Eksperienca jonë nder vite për tregun aktual si dhe për perspektivën e zhvillimit në fusha të ndryshme na ka dhënë njohuri për të plotësuar hartën e parë dhe të vetme Interaktive të Tiranës me çmime të sugjeruara për secilën zone.

Shisni ose jepni me qira pronën

X

Jepni me qira pronën tuaj

X