Çmimet e larta rrisin me 5% kostot në ndërtimin e banesave

Kosto e ndërtimit u rritën me 5 për qind në tremujorin e parë të vitit 2022 duke shënuar rekord që nga viti 2001.
Sipas të dhënave të INSTAT, Indeksi i Kushtimit në Ndërtim, në tremujorin e parë 2022, arriti 106,0 kundrejt tremujorit të katërt 2020.
Tendenca e rritjes së çmimeve të banesave ka vijuar edhe për tregun më të madh të pronave në vend, atë të Tiranës. Çmimet e banesave në kryeqytet u rritën me 8.5% krahasuar me 6-mujorin e dytë 2020 dhe me 12.3% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.
Pritshmëritë tona si agjenci janë përsëri optimiste për të ardhmen e afërt, pavarësisht zhvillimeve inflacioniste. Megjithatë, duhet theksuar se pritet gjithashtu rritje të çmimeve të pronave të paluajtshme për banesat dhe pronat tregtare
Ndryshimi vjetor i Indeksit të Kushtimit në Ndërtim në tremujorin e parë 2022 është 5,0%, një vit më parë ky ndryshim ishte 0,6%.
Ndryshimet vjetore të grupeve kryesore: Krahasuar me të njëjtin tremujor të një viti më parë, rritja më e madhe e çmimeve vërehet në grupin “Shpenzime energjie” me 11,7 %, pasuar nga grupet, “Shpenzime materiale” me 6,0%, “Shpenzime makinerie” me 3,8%, “Kosto të tjera” me 3,5%, “Shpenzime për paga” me 2,5% dhe “Shpenzime transporti” me 2,1%.
Brenda grupit “Shpenzime materiale”, indekset e nëngrupit “Materiale hidro-sanitare dhe ventilimi”, shënuan rritjen më të lartë me 6,8%, pasuar nga grupi “Materiale ndërtimi” me 6,5% dhe “Materiale elektrike dhe komunikimi” me 3,5%.
Indeksi i Kushtimit në Ndërtim shënoi rritje me 2,9% krahasuar me tremujorin e katërt të vitit 2021. Rritja më e madhe e çmimeve vërehet në grupin “Shpenzime energjie” me 10,0%, pasuar nga grupet, “Shpenzime materiale” me 2,8%, “Kosto të tjera” me 2,7%, “Shpenzime makinerie” me 2,5%, “Shpenzime për paga” me 1,4%. Ndërsa, ulje ka shënuar grupi “Shpenzime transporti” me 0,5%.
Kërkesa e lartë pas pandemisë dhe më pas lufta në Ukrainë rritën në rekorde historike çmimet e lëndëve të para. Këto efekte janë transferuar te kostot e prodhimit dhe në çmimet finale. Çmimet po futen në një spirale rritjeje, që duket se do të vazhdojnë për një kohë të gjatë.
Çmimet e banesave kanë shënuar rritje të shpejtë vitet e fundit në vendin tonë, kryesisht në Tiranë dhe bregdet.
Sipas Bankës së Shqipërisë, Indeksi Fischer i çmimit të banesave shënoi rritje vjetore 9% në gjashtëmujorin e dytë të vitit 2021.

< Go back to news list

Ne menaxhojmë më shumë se 6000 prona

Keni pronë për shitje
apo për qira?

Dërgoni të dhënat tuaja
dhe agjentët tanë do t'ju
kontaktojnë menjëherë.

Plotësoni formën
  • Apartments
  • Villas
  • Offices

Harta me çmimet fiskale 2022

Eksperienca jonë nder vite për tregun aktual si dhe për perspektivën e zhvillimit në fusha të ndryshme na ka dhënë njohuri për të plotësuar hartën e parë dhe të vetme Interaktive të Tiranës me çmime të sugjeruara për secilën zone.

Shisni ose jepni me qira pronën

X

Jepni me qira pronën tuaj

X