Pse po rriten çmimet e banesave?

Një shtëpi është një nga blerjet më të mëdha që shumica e individëve do të bëjnë ndonjëherë. Për të kursyer për një paradhënie, mund të duhen nga disa muaj deri në disa vjet dhe shumica e kredive financohen për 15 deri në 30 vjet. Kur bëhet fjalë për blerjen e një shtëpie, edhe investitorët me përvojë të pasurive të paluajtshme duhet të kursejnë para për të paguar për të.

Pra, pse shtëpitë janë kaq të shtrenjta?

Gjatë dekadave të mëparshme, çmimet mesatare të shtëpive janë rritur ndjeshëm. Ndryshimet në variablat ekonomikë kanë rritur kostot e ndërtimit dhe faktorë të tjerë kanë kontribuar në këtë prirje. Në këtë artikull, ne do të shikojmë ndryshimet historike në çmimet e shtëpive dhe variablat që kanë çuar në këto ndryshime, duke u bazuar në hulumtimet e tregut qëDevInfo ka bërë.

Ne shpesh i trajtojmë çmimet e banesave si një gjë të pashmangshme që nuk mund të kontrollohet. Por kur shikojmë atë që në fakt përcakton çmimet e banesave, politika duket se luan një rol jetik, nëpërmjet rregullimit bankar, urbanistikës, investimeve të qeverisë. Dhe me të gjitha zgjedhjet politike, ato mund të sfidohen, kontestohen dhe ndryshohen.

 Le të zbulojmë pse shtëpitë janë kaq të shtrenjta dhe si mund të ndikojë kjo në përvojën tuaj të blerjes së shtëpisë:

Pse shtëpitë kushtojnë kaq shumë?

Ndryshimet politike dhe ekonomike kanë kontribuar në rritjen e vazhdueshme të çmimeve të banesave. Faktorë të tjerë jetikë të rritjes së pagave që ndikojnë në arsyen pse shtëpitë kushtojnë kaq shumë përfshijnë:

-          Norma më të ulëta të interesit, është lehtësuar aksesi për kredi

-          Kostot më të larta të ndërtimit

-          Ndërtime me eficiensë energjie

-          Ndryshimet demografike

-          Rritja e çmimeve

 

Por çfarë e shkakton saktësisht rritjen e kërkesës për shtëpi?

Përgjigja më e thjeshtë që dëgjojmë gjatë gjithë kohës është mbipopullimi dhe imigrimi, por ato në fakt nuk japin një pamje të plotë të asaj që po ndodh. Për shkak se shumica e njerëzve nuk mund të përballojnë blerjen e një shtëpie të bazuar në kursime, ata marrin një hua, për të paguar për një periudhë të gjatë kohore. Me fjalë të tjera, ata po blejnë shtëpitë e tyre me borxhe. Kjo do të thotë se kërkesa për banesa kufizohet vetëm nga vendimi i bankës se sa para janë të gatshme të japin hua. Për sa kohë që bankat vazhdojnë të japin kredi, kërkesa mund të vazhdojë të rritet, ashtu si edhe çmimet e banesave. Ky është ai që quhet ‘financializimi’ i tregut të banesave.

Arsyeja e dytë: Inflacion i lartë. Indeksi i çmimeve të konsumit (CPI) ka qenë i ulët prej vitesh dhe prandaj, rritjet e forta të çmimeve të banesave nuk po reflektojnë thjesht inflacionin, por me zhvillimet e fundit, inflacioni është rritur çdo vit.

Arsyeja e tretë: Një zhvendosje në shpenzimet familjare drejt strehimit. Ekonomistët që studiojnë konsumatorët kanë vënë në dukje se si, gjatë pandemisë, familjet ndryshuan modelet e tyre të shpenzimeve: më pak për udhëtime dhe pushime, koncerte dhe shfaqje, ushqim jashtë, argëtim dhe udhëtim, dhe më shumë për strehim, veçanërisht nëse nevojitet më shumë hapësirë ??për të punuarnga shtëpia. Është e paqartë se sa do të jetë afatgjatë ky ndryshim në preferencat e shpenzimeve familjare, por dëshmitë sugjerojnë se nuk do të ndryshojë plotësisht në vitet e menjëhershme pas pandemisë, veçanërisht pasi puna nga shtëpia duket se ka të ngjarë të luajë një rol më të madh dhe më të përhershëm, edhe me zhvillimet teknologjike.

Arsyeja e katërt: Një përshpejtim i shkaktuar nga pandemia në blerjen e shtëpive të dyta.Gjithashtu janë vënë re se pandemia ka përshpejtuar blerjet e parashikuara për disa vite të shtëpive të dyta nga familjet më të pasura, duke krijuar një rritje të kërkesës. Kjo mund të jetë e vërtetë edhe për persona të cilët pasi përfundojnë kredinë, investojnë në një banesë të dytë, ndërkohë që nuk heqin dorë nga vendbanimi i tyre kryesor. Është e paqartë se sa do të zgjasë kjo, ndërkohë që krijon presion të mëtejshëm në rritje mbi çmimet e banesave. Ndërtimet gjithashtu janë në rritje.

< Go back to news list

Ne menaxhojmë më shumë se 6000 prona

Keni pronë për shitje
apo për qira?

Dërgoni të dhënat tuaja
dhe agjentët tanë do t'ju
kontaktojnë menjëherë.

Plotësoni formën
  • Apartments
  • Villas
  • Offices

Harta me çmimet fiskale 2022

Eksperienca jonë nder vite për tregun aktual si dhe për perspektivën e zhvillimit në fusha të ndryshme na ka dhënë njohuri për të plotësuar hartën e parë dhe të vetme Interaktive të Tiranës me çmime të sugjeruara për secilën zone.

Shisni ose jepni me qira pronën

X

Jepni me qira pronën tuaj

X