Si konstatohet që një pronë është e mbivlerësuar nga shitësi?

Një çështje që është e rëndësishme për shumë njerëz është blerja ose shitja e një prone. Por, çfarë ndodh kur ky proces shndërrohet në një sfidë? Shpeshherë kështu ndodh, pasi vërejmë se një pronë duket e kushtueshme në krahasim me vlerën reale të saj, fenomen që njihet si "mbivlerësimi." Kur një pronë është e mbivlerësuar, mund të rezultojë në harxhime të tepërta për blerësin dhe lodhje për tregtuesin. Por, si mund të konstatoni në mënyrë objektive nëse një prone është e mbivlerësuar nga shitësi?

Le të eksplorojmë disa mënyra të mundshme për të vlerësuar këtë situatë dhe për të marrë vendime të informuara në procesin e blerjes së pronave.

 

Ka disa mënyra për të konstatuar nëse një pronë është e mbivlerësuar:

 

1.      Krahasimi me pronat e tjera: Një mënyrë e zakonshme për të konstatuar nëse një pronë është e mbivlerësuar është të krahasohet çmimi i saj me pronat e ngjashme në zonën e njëjte. Mund të hulumtoni pronat e tjera që janë të afërta me atë që ju jeni duke e shqyrtuar dhe të krahasoheni çmimet përkatëse.

 

2.      Ekspertiza profesionale: Nëse jeni të pasigurt nëse një pronë është e mbivlerësuar ose jo, mund të kërkoni ndihmën e një eksperti të pronave, një agjent te pasurive te paluajteshme me eksperience ne treg . Ata mund tu mundesojne  një vlerësim objektiv të vlerës së pronës në bazë të analizës së karakteristikave, lokalizimit, dhe kushteve të tregut të pasurisë.( Për çdo paqartësi mund të drejtoheni eksperteve te  Dev Inf Real Estate Company)

 

3.      Hulumtimi: Hulumtoni tregun e pronave në zonën ku është e vendosur ajo që ju po shikoni. Hulumtoni çmimet e pronave të ngjashme, sipas vjetërsisë së objekteve të ndërtimit dhe krahasojini ato me çmimin e pronës që ju jeni duke e vlerësuar. Mund të përdorni burime online ose të kërkoni ndihmën e agjenteve të pronave për të marrë një ide më të mirë të çmimeve të tregut.

 

4.      Investimi në pronë: Një banesë që është vlerësuar në varësi të përmirësimeve dhe mobilimit ka tendencën të jetë vlerësuar në mënyrë të pasaktë, sidomos nëse pronari insiston ta shesë banesën duke u bazuar në vlerën monetare të investimeve që janë kryer dhe jo në vlerën që këto investime i kanë shtuar realisht banesës. Duhet pasur parasysh se çdo blerës e përshtat ambientin sipas preferencave të tij, dhe sado të kushtueshme të jenë investimet e bëra, vlerësimi i tyre nga blerësit potencial është çështje subjektive. Nga ana tjetër një pronë e painvestuar e cila synon të kapë  te njëjtën vlerë shitjeje të pasurive të ngjashme, të cilave iu janë bërë përmirësime dhe iu janë shtuar komoditete të dukshme, ka shumë mundësi të konsiderohet e  mbivlerësuar.

 

5.      Vlerësimi i shitësit ndryshon nga pronat përreth:
Në rast se shumë pronarë ndryshojnë vlerësimin e tyre në një zonë të caktuar, kjo mund të ketë një ndikim në tregun e pronave në tërësi. Nëse të gjithë rrisin çmimet e tyre, kjo mund të çojë në rritje të përgjithshme të çmimeve të pronave në zonë.

 

 

Dev Inf Real Estate ju këshillon të jeni të kujdesshëm kur bëni një blerje prone,duhet të kryeni një analizë të kujdesshme për tu siguruar që jeni duke paguar për vlerën reale të saj. Nëse dyshoni se një pronë është e mbivlerësuar,ju  mund ti drejtoheni eksperteve tane per te bere nje vlersim real te prones .

 

 

 

 

 

 

< Go back to news list

Ne menaxhojmë më shumë se 6000 prona

Keni pronë për shitje
apo për qira?

Dërgoni të dhënat tuaja
dhe agjentët tanë do t'ju
kontaktojnë menjëherë.

Plotësoni formën
  • Apartments
  • Villas
  • Offices

Harta me çmimet fiskale 2022

Eksperienca jonë nder vite për tregun aktual si dhe për perspektivën e zhvillimit në fusha të ndryshme na ka dhënë njohuri për të plotësuar hartën e parë dhe të vetme Interaktive të Tiranës me çmime të sugjeruara për secilën zone.

Shisni ose jepni me qira pronën

X

Jepni me qira pronën tuaj

X